Guanciale, een authentieke Italiaanse delicatesse
Guanciale is een typisch Italiaans product en komt van de wang van het varken, la guancia. Het wordt niet gerookt en is met zijn hartige en volle smaak een echte smaakmaker. Guanciale wordt dikwijls vergeleken met pancetta, maar het is helemaal iets anders. Pancetta komt van de buik van het varken en heeft niet die delicate smaak van guanciale, maar is wel gemakkelijker te vinden in België en Nederland. De guanciale bij de boxen komt dan ook rechtstreeks uit Italië, meer bepaald uit Norcia.
Het vlees wordt ingewreven met zout en zwarte peper en wordt dan aan de lucht gedroogd. Guanciale wordt gebruikt in de bereidingen van o.a. spaghetti alla carbonara, bucatini all’amatriciana en pasta alla gricia.
Bucatini all’amatriciana is een typisch Romeins gerecht, je kan het op bijna ieder restaurant vinden, maar is eigenlijk afkomstig van het dorpje Amatrice, in het noorden van Lazio. Op de menukaart kan je in Italië ook wel eens spaghetti all’amatriciana tegenkomen maar het traditionele gerecht is met bucatini. Het zijn dikke, holle buisjes en het lijkt of er een gaatje inzit, een buco. Doordat ze hol zijn, blijft de saus er lekker inzitten en krijg je nog meer smaak in het gerecht. De saus wordt gemaakt met gehakte guanciale en tomaten en om het af te werken kan je pecorino of parmiggiano gebruiken. Als je de tomaten weglaat, heb je pasta alla gricia, dus enkel met de guanciale.
Ook spaghetti alla carbonara komt oorspronkelijk uit Rome. Het wordt eveneens gemaakt met guanciale maar in de plaats van tomaten, gebruiken ze in dit recept eieren om een romige saus te verkrijgen. Doe er geen room in! Dit wordt wel eens in België en Nederland gedaan, maar als je dit tegen Italianen zegt, dan kijken ze je vol ongeloof aan.